Nedan: BP:s logotyper från respektive 1930, 1947 och 1958.
BP-mosaiken på ringvägen kommer att bevaras efter att macken rivits.

Tänk att färgkombinationen gult och grönt kan vara så snyggt! Det hänger nog på nyanserna - det förhatliga bolaget Preem har ju samma färger, och där är det gräsligt fult.

Många hävdar att BP är världens bästa oljebolag. Och visst kan det ligga något i det, BP är ju onekligen ett klassiskt gammalt brittiskt märke. Som från början inte alls hette Brittish Petroleum, utan Best Persian. Och vars logotype varken var sköldformad eller gul-grön, utan rund och blå-vit. BP - Blå Pumpen?

BP har verkat i Sverige sedan bilismens barndom. Tråkigt nog finns de inte kvar. Desto roligare är att man fortfarande kan hitta en hel del. Många små BP-mackar har blivit Uno-X. Ett värdigare öde än de stora, som 1993 blev Statoil. Riktiga BP-mackar finns på närmast håll i Tyskland. Men man behöver inte åka ända dit för att tanka på det ädla märket. Både i Ulrika i Östergötland och Kila väster om Säffle i Värmland finner man pumpar i drift med BP-dekaler. Och i Östra Ingelstad i Skåne hänger till och med skylten kvar.

Ett tidstypiskt exempel på BP:s 50-tals arkitektur. Utmärkande är det rundade taket, samt formen på takpelarna.Foto från 1998.

Andra intressanta BP-rester är macken i Hagby, Blekinge. Ett typiskt exempel på hur deras mackar såg ut på 50-talet, idag i andra färger dock. Sedan finns ju också den välkända mosaiken på Ringvägen i Stockholm. Macken är nu riven, men mosaiken kommer att sättas upp igen. Det är ännu inte riktigt bestämt var.

Deras utmärkta kartor är självklart med på våra resor. Stora och tydliga, och alltid med mackarna utsatta. På en del kartor av nyare datum fanns även stationer av märket Mack utmärkta. Mack var en ganksa kortlivad kedja automatstationer, ungefär som Jet. Och en tid var faktiskt Uno-X med på kartorna! BP köpte en gång i tiden alla Uno-X nordliga stationer. Och ca 10 år senare sålde man flera av sina egna stationer till just Uno-X. Ständigt dessa uppköp och ägarbyten!

Till sist får vi ju inte glömma deras egen figur, BP-pysslingen! En ständigt glad figur som figurerar på kartor, nyckelringar och klistermärken.

Pumpen i skånska Svenstorp. Sommaren 2000 var både pump och skåp borta. Kan en elakartad samlare varit i farten? Ingen resa utan BP-karta!

Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index