En vacker tecknad Caltexmack ur 1952 års karta, som innehåller alla typiska detaljer. Vit fasad, stjärnor, gröna ränder och pumpar i rött. Den skall ha legat i Karlstad.
CALTEX ÄR EN LYCKOSAM JOINT VENTURE mellan de amerikanska bolagen Texaco och Standard Oil of California, det som numera heter Chevron. 1936 började man samarbeta i Asien, Mellan Östern, Nya Zeeland och Afrika, och 1947 även Europa. Samarbetetspartnern Chevron märktes dock inte så mycket, det såg mer ut som Texaco fast under ett annat namn. Det var deras oljeprodukter man sålde, klassiska Havoline och Marfak, och det var deras stationsdesign man använde.

Caltex var ett av de vanligaste märkena i landet. Det märks inte minst när man är ute och k-spanar, allt som oftast stöter man på en gammal mack med gröna ränder som fortfarande sitter uppe. Dessutom satsade de stort på reklammaterial. Säg den pryl som inte Caltex haft i sitt sortiment! Till och med julkalendrar gav de ut. Och allt var naturligtvis oerhört vackert. Inte minst kartorna.

Servicen var också omfattande. Ett koncept var Cirkel Service, medans man tankade bilen fick den samtidigt en snabb översyn. En annan satsning var att ha turistguider, som på vespa åkte före och ledde turister till sina mål. Fanns i de största städerna.

Macken i Berg hade specialdagar på 50-talet. Idag finns här ett litet Caltexmuseum. Foto från Krister Olofsson. Service var Caltex honnörsord.

1967 beslöt man sig för att koncentrera sig på Asien och Afrika. De europeiska stationerna övertogs av Chevron i vissa länder, och av Texaco i andra, bland annat i Sverige.

Att märket är populärt bland samlare och entusiaster märks inte minst på att det finns åtminstone tre Caltexmusiemackar! Den största, mest komplett och kändast är den i norrländska Älvsbyn. Andra finns i Berg i småland, och i Utby i Göteborg.

Så här kan det se ut. Pumpar och skyltar är borta, men ränderna sitter kvar, vilket gör att man lätt kan identifiera macken. Den här ligger i Askersby.
En tidig Caltexkarta från 1952, som även innehåller teckningen överst på sidan.

Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index