Koppartrans är för många det svenska bensinmärket nummer ett. Ett märke i en klass för sig, med sin utomordentligt vackra logotype och sitt originella namn, som kom från de två bolagen som bildade Koppartrans, Stora Kopparberg och Transatlantic.

Koppartrans satsade hårt på genomtänkt design och mycket reklam. Logon ritades av Göteborgaren Sten Kindgren. Det trycktes upp massor med broschyrer och reklamblad, och gjordes mängder av nyckelringar, kartor och andra fantasifulla reklamprylar. Vem som ritade mackarna vet jag inte, men det var i alla fall mycket stilfulla och ofta futuristiska skapelser. Se bara på macken här under, som låg i Elisedal i Göteborg. En helt sanslös byggnad, med getingränder och stora panoramafönster, skylt i neon och en massa pumpar under bar himmel. Mobil, släng dig i väggen!

KOPPARTRANS 1953-1963
Ovan: Koppartrans i Elisedal, Göteborg. Handkolorerat vykort, årtal okänt. Till vänster en Koppartranspump i Västergötland, tjänar numera som gårdspump.
Koppartrans historia blev som bekant kort. Men inte riktigt så kort som 10 år. Årtalen 1953-1963 är inte helt korrekt, utan bara den tid som bensinstationerna drevs i egen regi. Bolaget fanns några år tidigare, men då utan att sälja bensin i eget namn. 1963 köpte Shell allt, men hade inte så bråttom med att skylta om, utan Koppartransmackar lär ha funnits ända in på 1970-talet.

Jag behöver väl inte ens säga att det är extremt svårt att hitta Koppartransrester idag? Otroligt nog finns det faktiskt en Koppartransmack bevarad. Den ligger i Hämnäs, Värmland, och är egentligen bara tre pumpar utanför en verkstad. Men tro inte att något är till salu, sonen till den ursprunglige ägaren ämnar att låta allt vara som det är!

Förutom Hämnäs är det enda fyndet vi gjort en gårdspump, som står någonstans i Västergötland. Plus lite cisterner här och var. Numera är Koppartrans, med exakt samma logotyp, ett hippt klädmärke.


Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index