Nynäs - det helsvenska alternativet. Tillsammans med IC, förstås. Här kunde man tanka med gott samvete om man ville gynna svensk industri, eller om man hade något emot USA. För det var länge därifrån som majoriteten av de bensinkedjor som fanns i Sverige kom från.

Nynäs började sina dagar i Nynäshamn - var annars? Det var där man 1928 startade raffinaderi. 1932 började de bygga upp ett eget stationsnät. Man hade både små och stora mackar, fast kanske mest av det första. Sedan växte nätet av mackar allt mer, och 1968 kunde man tanka från de gul-vita pumparna på 487 ställen.

Men så tog det slut 1981, då Shell köpte upp alla stationerna. Nynäs som bolag finns än idag, men numera sysslar de med andra kemiska produkter.

Det är faktiskt inte det lättaste att hitta rester av Nynäs längs vägarna idag. Det vi hittat har mest varit en sak här och där. I Koppom, Värmland, hänger det kvar en Nynässkylt utanför en gammal bilverkstad. Och i Sangis, Norrbotten, står det en gammal Ljungmanpump med glob och allt, intill E4:an.

Men med hjälp av de praktiska och detaljerade kartor och stationsföteckningar de gett ut genom åren, skall vi nog hitta mer.

På 70-talet ändrades logotypen till denna variant.
Till vänster: pumpen i Sangis. Ovan: Av någon anledning har skylten fått sitta kvar utanför Engströms Bilverkstad i Koppom. Tackar!
Reklam från 40-talet. Stora maffiga dollargrin, pumpar med glober och en serviceman som gör honnör. Det var minsann stil på tankningen förr!

Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index