Texaco har funnits i landet i två omgångar. Första omgången var 1920 - 1947. Man har hela tiden, med undantag för hexagonvarianten åren 1967 - 1981, haft en logotype i form av en vacker röd stjärna, delstaten Texas symbol.

Texacos klassiska stationsdesign med byggnader i vitt med gröna dekorränder är skapad av den amerikanska designern Walter Dorwin Teauge 1936, och hängde med ända till 60-talet. Det är därför inte särskilt svårt att identifiera gamla Texacomackar, ränderna sitter ofta kvar, ibland i sällskap med röda stjärnor. Exempel på det senare hittar man i Simeå, ett stort pampigt garage med alla tänkbara utsmyckningar.

1947 bytte Texaco namn till Caltex i bl.a. Europa, Afrika och Asien. Men några större förändringar blev det inte. Det var i stort sett bara namnet som ändrades, allt annat rullade på i gamla spår. På Texacomacken i skånska Tågarp kastade man bara om neonboksäverna på taket, lade till ett O, så var omprofileringen klar.

Texaco i Tågarp, 1996. Samma år skyltades den om till Preem, och neonskylten på taket försvann naturligtvis. Idag har det blivit en automatmack för ett skånskt lågprismärke. Texaco marknadsförde sig själv på 70-talet som den mänskliga macken.
1981 kom stjärnan åter i loggan som är gällande än idag. Samtidigt introducerade man en stationsdesign kallad System 2000, i svart och grått. Runt 1995 kom man med ännu en ny utformning på stationerna, en mycket lyckad sådan. Men vad gjorde det, när den blev förvanskad när alla Texacostationer 1997 skyltades om till Preem, med sina hemska grälla färger och vidriga nalle. Ytterligare ett klassiskt gammalt märke försvann från marknaden.
Från vänster: 1909, 1915, 1936, 1967, 1981.
Alla känner väl till deras förträffliga kartor? En konstruktion som hängt med ända sedan 40-talet. Dubbelvikt med alla försäljningsställen utmärkta med en röd stjärna, och längst bak fann man stadskartor. Några år in på 50-talet ändrades den till det nuvarande upplägget. Fullservicestationer fick en ring runt sig, och stadskartorna blev ännu tydligare. Uppdaterades ungefär varannat år. Mitt mål är att ha en karta av varje variant. Den ges faktiskt fortfarande ut av Preem.
En pump i 70-talsutförande. Många bensinbolag hade och har speciella namn för sin bensin. Shell hade ACI, Fina hade Super 99, och Texaco hade Ultra 4. Liknande idag är Statoil Stimuli och Shell Formula.
1977 års variant.

Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index