EN GÅNG I TIDEN FANNS DET FYRA bensinstationer i Vena, sju i hela socknen. Mitt emot Lars Johnsons Gulfmack på bilderna fanns Shell, vid lanthandeln låg BP, och på en annan plats Texaco. Alla de andra är borta idag. Numera är inga bensinbolag intresserade av Vena. Lars blev utskrattad när han ringde till olika bolag. De säger att det inte finns någon genomfartstrafik, vägen genom Vena är inte ens länsväg längre.

Gulf blev den mest långlivade macken. Byggd på mitten av 40-talet, och i drift ända till 1993. Fast den sista tiden sålde han "olagligt", han hade egentligen inte tillstånd längre, tankarna var inte besiktigade. Till slut var han tvungen att lägga ner, och tankarna grävdes upp.

De tre Star 76-pumparna från 50-talet står kvar på pumpön. Enligt en besiktningsman är modellen en evighetspump, den bara går och går. Pålitlig mekanik, alltså. Och vid vägen står den tomma stolpen som en gång bar upp en Gulfskylt. Han hade gärna velat behålla den, men det gick inte för sig. Gulf skulle absolut ta ner skylten och sicka den till Göteborg för att - håll i er - slå sönder den.

Ett stenkast från macken finns en annan, mer känd turistattraktion, det småländska smalspåret. En 187 km lång smalspårig järnväg mellan Växjö och Västervik. Lars Johnsson växte faktiskt upp i det numera riva stationshuset, och minns hur kristallkronan i vardagsrummet gungade när tåget kom, marken här är inte särskilt stabil.

Men nu skall han flytta från Vena, och hela fastigheten är till salu. Fräckare hus att bo i får man leta efter, eller hur? Låt oss hoppas att nästa ägare går varsamt fram.


Foto augusti 1998.
Copyright © Roy Mårtensson
Tillbaka till index